No dobrze, a więc zacznijmy sobie wszystko od początku. Otóż gram pod nickiem Scath (co z języka irlandzkiego oznacza cień). Dzisiejszego wieczora otrzymuje komunikat odnoszący się do zmiany imienia. No to delikatnie mówiąc zdenerwowałem się, bowiem niepierwszy raz, acz chyba trzeci w tej erze otrzymałem taki komunikat. (Najpierw dostałem od Kenny, potem Imara, aczkolwiek nawet nie miałem prawa w tych dwóch przypadkach kwestionować słuszności). Niemal natychmiast napisałem stosowną wiadomość do id547. Potem nawiązała się krótka, acz burzliwa rozmowa, którą niżej przedstawiam:
1. Imię musi być klimatyczne, nie może być nazwą/imieniem występującą w świecie realnym, książkach, grach, filmach etc. Nie dopuszcza się również nieznacznych modyfikacji wyżej wymienionych.
2. Minimalna długość imienia to trzy głoski przy czym imię zaczynamy wielką literą, po której następuje ciąg małych. Używanie cyfr i znaków specjalnych (w tym spacji) jest zabronione.
3. Posiadanie przydomka czy też drugiego imienia wymaga pozwolenia, które uzyskać można od upoważnionych osób (Króla Azkresa Narya [ID: 1] lub Kanclerza Atuana Narya [ID: 4]). 4. Nazwisko można posiadać tylko wtedy, kiedy należy się do danego rodu. Jest ono wtedy dodawane do imienia automatycznie.
Jak najszybciej zmień imię w opcjach konta.
(opcje znajdziesz w lewym menu)
Nasten
Jakoś pozostali legisi nie maja do tego imienia żadnych zastrzeżeń, loguje się regularnie, więc i Imar i Kenna je widzieli, nieraz przebywałem zresztą z kenną w karczmie i też nic do niego nie miała... A że Ty pojawiasz się raz na dzień, na pół godziny, to masz już problem. Nie zmienię imienia.
To nie zmieniaj mnie to wisi wiesz, upomniałem, upomniałem jak widać pozostali legislatorzy nie wykonują swoich obowiązków nawet jak siedzą całymi dniami i ilość jaką tu przebywam dziennie niema tu nic do rzeczy.
No i niezmienię. Jakoś na początku Kenna mi nick 2 razy zmieniała, potem raz Imar... potem wybrałem ten i jakoś od ponad tygodnia się nie przyczepili. Skoro Ty jesteś idealnym i boskim legisem, to udokumentuj dlaczegóż ten mój nick jest nieprawidłowy.
Jest to irlandzkie słowo oznaczające cień, to po pierwsze a po drugie proponuje ogarnąć się bo ja już nie mam siły do takich cwaniaczków jak Ty. Jak nie zmienisz wpakuje Cie do lochów i tyle.
Dawaj

No to oznacza, dokładnie to.
Twoje imię też jest nieprawidłowe mag Naster
Z trylogii dragon lance.
Naster nie jest dokładnie moim imieniem człowieku pomyśl, natomiast Twoje jest dokładnie tym słowem o jakim pisałem wyżej, ja nie wiem czy wy ludzie się kiedyś nauczycie czegoś ??
No widzę, że Ty się najpierw musisz nauczyć czytania ze zrozumieniem, przeczytaj sobie regulamin, który sam mi wkleiłeś ;x Najpierw ze trzy razy punkt pierwszy, a potem pięć ostatnie zdanie, może coś dotrze do Twojego zakutego łba

Ja na przykład w moim imeiniu nie widzę nic co byłoby nieklimatyczne ;x nie ma też żadnej wzmianki, że nick nie może wywodzić się z języków nordyckich czy też galicyjskiego. [- oczywiście chodziło mi o język gaelicki.]
Wiesz, co właśnie zasłużyłeś sobie na dwa dni lochów za obrazę urzędnika a właściwie gracza, za imię także Ci się oberwie bo nie chodzi tu teraz o to co jest w trzech pkt na temat imion tylko na temat używania języków obcych w krainie."
Nie wiem jak Nasten podchodził do tej korespondencji, ale ja uznawałem ją z całkowicie OT, można się domyślić już po pierwszej wiadomości... Zostałem wsadzony do lochów na trzy dni, za obrazę urzędnika i gracza - no dobrze przyznaję się do winy, nie ma co ukrywać, że użycie tekstu typu "zakuty łeb" jest powszechnie obraźliwe, też bym się pewnie zdenerwował. Chciałbym jednak zauważyć, iż do tego zostałem sprowokowany nazwanie mnie "cwaniaczkiem takim jak ja" jest chyba nie na miejscu, można to uznać za obraźliwe i prowokujące, myślę że można się ze mną w tym zgodzić, szczególnie iż, jest to gra, która ma relaksować i dawać przyjemność. Niektórzy ludzie pracują w ciągłym stresie i niezbyt sprzyjających warunkach, taką pracę posiadam między innymi ja, więc nieciężko mi wyjść z równowagi, więc tutaj następuje pytanie czy "Urzędnik - Gracz", ma takie prawo by sprowokować ew. obrazić - (bo poczułem się urażony) i nic mu za to się nie stanie, a gdy "Zwykły - Gracz" zastosuje wobec legislatora jakieś niekulturalne stwierdzenie, od razu zostaje skazany za banicję?
No a teraz wracając do złamania innego punktu kodeksu mianowicie, tego o którym id547 przypomniał mi gdy już siedziałem w lochach. Czyli używanie języków obcych w grze jest, aż tak bardzo ograniczone do tego, iż nie mogę użyć krótkiego prostego słowa, w języku można rzecz już tylko i jedynie regionalnym? Moim zdaniem, to już jest lekka przesada, żeby karać za coś takiego. Jak już mówiłem, gra ma dawać przyjemność, a nie stres i zmieszanie, bo do samego końca nie wiedziałem o co chodzi, a dowiedziałem się już po fakcie. Chciałbym zauważyć, iż w kodeksie imion nie ma wzmianki o tym, że nie wolno używać tam języków obcych, a imię musi być klimatyczne, bądź co bądź Scath raczej jest klimatycznym imieniem. Proszę o anulowanie mojego bana i pozytywne rozpatrzenie tego cóż tutaj napisałem.