Forum Zewnętrzne Devortis
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 05, 2010, 04:15:58

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Nie bądź szczurem. Wyraź swoje zdanie!
15674 wiadomości w 827 wątkach, wysłane przez 1514 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Dervin
* Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
+  Forum Zewnętrzne Devortis
|-+  Życie w krainie
| |-+  Zażalenia
| | |-+  Tam gdzie konczy sie logika zacznaja sie forty!!!
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Tam gdzie konczy sie logika zacznaja sie forty!!!  (Przeczytany 135 razy)
Damar23
Szczur
*

« : Lipiec 25, 2010, 19:00:23 »

CZY KTOS MI TO WYJASNI!!!!! Angry

JAKIM CUDEM MOZE BYC TAKI WYNIK WALKI MOJEJ STRAZNICY KTORA MA 48 LVL I 3 LVL STRAZNICY NASZEGO KOCHANEGO KROLA. MALO TEGO JAKIS CZAS TEMU JEGO WOJSKA Z 3LVL!!!!!!!! ROZWALILY MOICH 90  CZARODZIEI ON SAM MOZE MIEC TYLKO 30 WOJSKA A MOI CZARODZIEJE NIE SA TANI (koszt wytworzenia 90 czrodzieji to ponad 160000). NIGDZIE NIE JEST OBJASNIONE ILE DANA JEDNOSTAK MA ATAKU CZY OBRONY. FORTY SA BARDZO NIEDOPRACOWANE. I JESZCZE JEDNO SKORO JA NIEMOGE ATAKOWAC STRAZNIC MNIEJSZYCH OD MOJEJ O 10 TO DLACZEGO ONI MOGA ATAKOWAC MNIE???

CZEKAM NA WYJASNIENIA...

Drobne dochody co miesiąc za klikanie na reklamy, polecam osobom przesiadujacym przez dłuższy czas na necie.

Atuan
Administrator

id: 4

« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2010, 20:41:52 »

Szanowny Graczu!

1. Wydaje mi się, że "zażalenia" to nieodpowiedni temat.
2. Nie dostosowałeś się do obowiązujących w dziale zasad.
3. W Devortis nie ma "strażnic". Są Krwawe Pola, a na nich, czy też w nich - Forty.
4. Nie wiedziałem, że nasz kochany Król ma fort. Pewnie niebawem się wytłumaczy.
5. O ile posiadasz fort na 48 lvl i atakujesz warownię zbudowaną na 3-ch ziemiach, łamiesz §1 oraz §2 z Art. 4, Rozdz. VII Kodeksu Królestwa Devortis.
6. W związku z powyższym, Twoja postać zostanie ulokowana w Lochach.
7. Kwestia braku informacji na temat siły ofensywnej oraz defensywnej (zarówno pojedynczych jednostek, jak i ogólnie) poruszona została już na forum, uszczuplając, w dziale z Pomysłami.
8. Gracze, posiadający większe forty, nie mogą dokonywać ataków na te mniejsze, ponieważ w ten sposób utrudniliby, by nie rzec, uniemożliwiliby rozwój nowych fortów, których możliwości obronne -z przyczyn oczywistych- są znacznie ograniczone.
9. Morale wojska nie są tu zbędną informacją. Im jest ich więcej, tym większa gwarancja, że Gracz odniesie zwycięstwo.
10. O ile Gracz szkoli swojego Weterana w umiejętności "Świetny strateg" oraz Jego wojsko ma morale w wysokości kilku tysięcy, ogólna siła obrony jest znacznie większa, niż ta, bez uwzględnienia wspomnianych czynników. Podobnie wygląda sytuacja, jeśli chodzi o siłę ataku (tu należy zwrócić uwagę na umiejętność: "Mężny przywódca").  
11. Forty zostały "skonstruowane" w ten sposób, by o sukcesie decydowały nie tylko złoto i lvl, ale i doświadczenie (tu: ilość stoczonych walk).

'Uciekam, więc jestem. A raczej uciekam, więc przy odrobinie szczęścia nadal będę.'

...z umiareM
Taya
Administrator

« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2010, 20:43:16 »

Nie posiadam fortów, więc raczej nie o moje chodziło.

Dodatkowo prosiłbym o dopisanie gdzieś w swoim profilu na forum ID z gry.

Taya Qeel - Administrator Techniczny
mail: admin@devortis.com

Devortis id: 1
Damar23
Szczur
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2010, 23:17:23 »

Wytykajac moje bledy zapomniales Atuan o co sie rozchodzi bo jezeli dobrze pamietam to do ciebie nalezy fort czy tam straznica o nr id 12 (Pssssst).
A to jest zazalenie, niech mi ktos wyjasnie jak to dziala i jezeli jest to logiczne odszczekam wszystko i grzecznie przeprosze.
Jeszcze jedno ile Atuan na mnie zarobiles?? Szacuje ze lekka reka 40-50tys dla swojego fortu. Napewno masz podglad wszystkich profili i mogles sprawdzac moje wojska, mozesz pewnie duzo wiecej.

Moje id to 596. Mam to gdzies czy mnie za to wsadzicie do lochow czy nie ale jestem ciekaw odpowiedzi.

Drobne dochody co miesiąc za klikanie na reklamy, polecam osobom przesiadujacym przez dłuższy czas na necie.

Taya
Administrator

« Odpowiedz #4 : Lipiec 25, 2010, 23:23:17 »

Nie wydaje mi się, żebyśmy mieli za co wsadzać Cię do lochów.
Wszelkie problemy staramy się rozwiązywać na spokojnie i w sposób opanowany. Również używamy słownictwa "na poziomie". I o to samo proszę Ciebie.

Zapewniam Cię, że forty Atuana są w pełni legalnie prowadzone, nie posiada on w nich żadnych nadzwyczajnych możliwości, uprawień ani podglądów - nie ma ich nikt.
Jego fort jest zwyczajnie lepszy, lepiej zbudowany od Twojego. Wynika to z wielu zawiłości fortów, które - przyznam - są strasznie skompilowane. Szczegółów nie pamiętam z uwagi że nie jest to mój skrypt, a Thrilla, który już u nas nie gości.

Atuan
Administrator

id: 4

« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2010, 01:00:05 »

Przepraszam najmocniej, Szanownego Gracza, jednak w pierwszym poście do teraz widnieje "NASZEGO KOCHANEGO KROLA". Jestem tylko kanclerzem, a królem byłem dawno temu.

1. Nie wytykam błędów, bo nie jestem ideałem. Informuję, wyjaśniam, prostuję, dzielę się własnymi przemyśleniami oraz spostrzeżeniami. Do tego, działam w oparciu o zasady. Własne oraz te, publikowane w grze oraz na forum.

2. Nadal utrzymujesz, że jest to zażalenie. Powinieneś zatem dodać, na kogo oraz do kogo - to podstawa. Jeżeli na mnie - ok (choć w gruncie rzeczy, to jest po prostu śmieszne). Wg mnie, składasz zażalenie, ponieważ nie radzisz sobie z rozgrywką mechaniczną i nie przyjmujesz do wiadomości, że to Ty gdzieś popełniłeś błąd lub jest to błąd gry (w co wątpię, ponieważ forty w obecnej formie, to nie nowość w naszej grze i o ile pamięć mnie nie myli, podobnego przypadku w przeszłości nie było).

3. Już wyjaśniłem, jak to działa. Udowadniając jednak -sobie samemu rzecz jasna- że jestem cierpliwy i opanowany*, powtórzę -i poniekąd uszczegółowię- to, co wg mnie jest najważniejsze. Głównym czynnikiem, wpływającym na siłę ataku oraz obrony jest ilość wojska - odpowiednio ofensywnego i defensywnego. Z tego, co wiem (a mogę się mylić), zarówno jednostki atakujące (piechur, łucznik, jazda + machiny) jak i obronne (strażnik, kusznik, mag + balista) dają bonus do do obydwóch czynników (do ataku oraz obrony). Dokładnych liczb nie znam, ponieważ nigdy mnie to nie interesowało. Podejrzewam jednak, że jednostki atakujące dają około +3 bonusu do ataku i +1 do obrony, natomiast jednostki obronne +3 do obrony oraz +1 do ataku.
Do tych bazowych liczb, dochodzą kolejne. Po pierwsze, morale, o których już wspominałem. Morale wojska, podnosi się, wygrywając walki. Analogicznie - wali przegrane, to ujemne morale. Morale można również rozwijać, szkoląc swojego Weterana w umiejętności "Doskonały mówca", jednak w moim mniemaniu, jest to bezsensowne tracenie punktów, które można przeznaczyć na inne umiejętności wspomnianego Weterana. Analizując ten element gry na przestrzeni kilku ostatnich er, stwierdzam, że morale mają wpływ na wyniki osiągane przez Graczy. Im wyższe morale wojska, tym większe prawdopodobieństwo, że wynik walki będzie korzystny. Idąc dalej, wspomnę ponownie o bonusach, wynikających z podnoszenia poszczególnych umiejętności Weterana. Za każdy cały punkt dowodzenia, otrzymujemy punkt, który możemy przydzielić do jednej z umiejętności Weterana (mężny przywódca - bonus do siły ataku; świetny strateg - bonus do siły obrony; przyjaciel chłopów - większa ilość złota, napływającego do fortu z wiosek; doskonały mówca - zwiększone morale wojska; strażnik skarbca - możliwość wpłaty większej ilości złota do skarbca, co reset). Jeśli zastanawiasz się, o jakich liczbach mówimy, przyznam, że nie wiem. Uważam, że informacja ta poniekąd zepsułaby zabawę, zatem nigdy nie przyszło mi do głowy, by pytać o to Administratora. Wiem jedynie, że 1 punkt przeznaczony na umiejętność "strażnik skarbca", umożliwia wpłacanie złota w ilości większej o 5, 10 lub 50 sztuk złota, niż pierwotnie. Jeśli natomiast chodzi o umiejętność "przyjaciel chłopów" - 1 punkt, to profit rzędu 1 lub 5 sztuk złota więcej, od każdego z chłopów, co reset (zatem, zysk z jednej wioski zwiększa się o 240 lub 1200 sztuk złota w skali doby). Jeśli chcesz mieć pewność - zainwestuj punkty w te umiejętności i dokonaj prostych obliczeń.
Wracając jednak do umiejętności "mężny przywódca" oraz "świetny strateg" - podejrzewam, że zwiększanie tych umiejętności, podnosi bazową wartość o odpowiednio x oraz y %, a nie o konkretne liczby. Jest to jedyne logiczne wytłumaczenie zaistniałej sytuacji (Twoich przegranych). Dodatkowe bonusy -bodajże tylko do obrony- to umocnienia, które można zakupić, gdy fort będzie miał wymaganą liczbę ziem (chodzi tu o fosy, mury, baszty i inne cuda).

4. Ile na Tobie zarobiłem? Cóż, może Cię zaskoczę, jednak nie przywiązuję do tego zbytniej wagi. Jak zauważyłeś, fortu nie powiększam. Złota też nie wypłacam, ponieważ jest dość nieopłacalne (wypłacając ze skarbca złoto, "do rąk" dostaje się bodajże wyłącznie 1/4 wypłacanej sumy). Gdybyś ruszył głową, obrał inną taktykę, mógłbyś odzyskać złoto, które leży w skarbcu. Twój problem polega na tym, że zbytnio rozbudowałeś fort. W chwili obecnej, jesteś w sytuacji padowej, ponieważ nie ma w grze innego fortu, który mógłbyś zaatakować (przypominam o ograniczeniu, o którym już wspominałem i które stanowi jeden z zapisów z Kodeksu). Na dzień dzisiejszy, każdy Twój atak na inny fort, jest równoznaczny ze złamaniem prawa. Zanim zatem raz jeszcze wspomnisz o logice, proszę, zastanów się dobrze.

5. "Podgląd wszystkich profili"? Oj. Nie wiem, czy aby w tym momencie nie powinienem poczuć się urażony. Zacznijmy od tego, że gram czysto. Owszem, mam panel, jednak nie sposób znaleźć w nim opcji typu "prześwietl Gracza". Nawet gdybym miał taką możliwość, nie skorzystałbym, bo cała rozgrywka straciłaby sens. Poza tym, to było by naprawdę śmieszne, gdybym ustalał zasady, pracował nad Kodeksem i ścigał przez kilka lat Graczy, a sam grał nie fair. Wolę ufać własnym umiejętnością. 
Nie wiem, w jakim świecie żyjesz i jakie wartości wyznajesz, skoro rzucasz oficjalnie takimi sugestiami, jednak wiedz, że nie życzę sobie takich uwag pod moim adresem. O ile wiesz, co to jest kultura, dostosujesz się. Jeżeli nadal masz jakieś wątpliwości, skontaktuj się z Graczami, z właścicielem gry, z kimkolwiek.

6. Kwestię tego, co i gdzie masz, pozostaw proszę dla siebie. Zdaje się, że podchodzisz do sprawy nazbyt emocjonalnie.

*do czasu

'Uciekam, więc jestem. A raczej uciekam, więc przy odrobinie szczęścia nadal będę.'

...z umiareM
Damar23
Szczur
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 27, 2010, 17:27:23 »

Istotnie co do króla to juz zauwazylem swoj blad, chyba dwa lata temu Atuan byles wladca.

Masz racje ze podchodze emocjonalnie do gry ale o to powinno wam chodzic??? Denerwuje mnie kwestia tego ze tyle wpakowalem w ten ch..* fort nie daje sobie z toba rady co w mojej wierze mija sie z LOGIKĄ. Ja tez jestem cierpliwydziwią mnie jednak kwestie typu jak wynik walki na obrazku z pierwszego postu. I to ze ty mozesz mnie atakowac a ja ciebie nie..... Skoro zachaczyles o swiat w ktorym zyje i wartosci, nie staram sie robic komus pod gorke, ten przypadek to wyjatek.

P.S. Skoro jestem bezsilny w stosunku do gracza ktorego nawet nie moge zaatakowac(w/g kodeksu) to cos tu jest nie tak.....??

Taya
Administrator

« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2010, 18:14:50 »

Takie samo obowiązuje w atakach na graczy: gracz z poziomem wyższym może być zaatakowany przez gracza z niższym, jednak nie odwrotnie.
Takie zabezpieczenie z której strony by nie podchodzić jest do bólu logiczne...

I co z tego, że moja postać ma 48 poziom, jeśli gdy tylko kończy mi się immunitet potrafią zabić mnie postaci nawet ośmiopoziomowe?
Z drugiej strony weźmy gracza walczącego, którego postać nastawiona jest stricte na walkę. Taki gracz dajmy na 10 poziomie, zabiłby "jednym machnięciem miecza" nowego pierwszo czy drugopoziomowego gracza, nie pozwalając mu się rozwijać.

Fakt, że w te sytuacji Atuan Cię pokonał, dowodzi tylko tego, że on lepiej rozdał swoje punkty w fortach, a nie błędów gry bądź kodeksu.

Strony: [1] Do góry Drukuj 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.18 sekund z 19 zapytaniami.